sonnasjon_tecknad    sonnasjon2

Från nybygge vid Stordigerlemmen..

Den äldsta kända bebyggelsen vid Stordigerlemmen har varit några fäbodar. Någon gång efter mitten av 1800-talet blev en av dem ett s.k. nybygge och numera den största av våra uthyrningsstugor.

Vi känner beundran för dessa människor som bosatte sig med sin familj i ödemarken. De förde en hård kamp för dagligt bröd. Slit och umbäranden tillhörde både vardag och helg. Så småningom vinterfödde gården fem kor och en häst. Man fick då också bärga 20 hässjor starr på myrarna. Fisk från sjön togs enbart med nät - mete tog för lång  dig.

Naturligtvis sköts en och annan älg. "När jag lägg bössa åt öge, då är det lovlig tid", det var förr ett vanligt talesätt.

Tragiska händelser utspelade sig. En novemberdag omkom två personer, när isen brast vid hämtning av starrhö. En yngling drunknade vid simträning, när simdynan gled ifrån midjan och fastnade i hans fötter.

En stund av eftertanke om sådana livsöden kan infinna sig i stugor och vindskydd vid spegelblank sjö i ljusa sommarkvällar.

...med minnen...

marta_anna

Märta och Anna härstammar båda från gården Sönnasjön och har ofta vistats nere vid Bastuudden.. 

Många minnen har de förknippade med livet långt från närmaste bebyggelse.
Vi undrar hur mycket de hann njuta av den fina naturen, dagen var sannolikt fylld av nybyggarlivets krävande sysslor.

...till populärt "fiskeparadis"!

jonny2

 

Området har blivit populärt och antalet fiskare och fiskedygn ökar ständigt. 

Fiskevårdsförningen driver en målmedveten fiskevårdande satsning och utplanteringarna uppgår nu årligen till ett 6-siffrigt tal.